Boek Nederlands

Let op mijn woorden

Let op mijn woorden

Genre:
Lise weet het niet zo goed, hoe leven gaat. Niet als ze vijftien is, maar evenmin als late twintiger. Ze vindt nochtans dat ze eigenlijk geen reden tot klagen heeft, Dus zij gaat door, en probeert diegene te worden die ze denkt te moeten zijn.
Onderwerp
Familie Identiteit
Titel
Let op mijn woorden
Auteur
Griet Op de Beeck
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2019
415 p.
Aantekening
Vormt samen met Het beste wat we hebben (deel 1) en (deel 3) een trilogie
ISBN
9789044636161 (hardback)

Besprekingen

De hoofdpersoon Lise probeert als vijftienjarige overeind te blijven in het gezin waar haar ouders veel ruzie maken en waar ze tussen moet bemiddelen of moet kiezen om te zwijgen. Waar incest dreigt te zijn, maar niet wordt uitgesproken. En ze niet weet hoe ze moet leven. Ze voelt zich erg eenzaam op school, en krijgt een relatie met een docent. In het tweede deel van het verhaal is Lise volwassen en werkzaam als arts in opleiding. Ze heeft een eetprobleem, maar vindt dat het haar sterk maakt. Ze worstelt met de zieke kinderen, met het leven en met relaties en gaat ondanks alles door en probeert iemand te worden. Vanaf de eerste pagina wordt je als lezer meegezogen in deze intense roman. Nare gebeurtenissen blijven verborgen en weggelachen. Het is geschreven in een prachtige, sobere stijl, kenmerkend voor de auteur (1973). Het tweede*, op zichzelf staande deel van een trilogie.

Hoe overleeft Lise?

Het tweede deel van Griet Op de Beecks misbruik-trilogie verrast niet.

Hoe overleef ik mijn familie? Dat is als je het nuchter bekijkt de centrale vraag in het oeuvre van Griet Op de Beeck, en in haar nieuwe roman 'Let op mijn woorden' - deel twee van een trilogie die in 2017 begon met 'Het beste wat we hebben' - is dat niet anders. Een oneindige bron van ellende, die familie. Griet Op de Beeck is de chroniqueur van al die narigheid, en ze doet dat in 'Let op mijn woorden' zoals ze dat altijd al deed: vakkundig, met een scherpe neus voor menselijk onvermogen, maar ook voorspelbaar en eenduidig.

De afgelopen jaren werd Griet Op de Beeck omarmd door het grote publiek, na een indrukwekkend optreden bij Zomergasten en een aantal romans die gevoelige snaren raakten. Maar ze werd ook bekritiseerd om haar optreden in DWDD waarin ze vertelde dat ze via therapie herinneringen had teruggekregen over hoe ze in haar vroege jeugd door haar vader was misbruikt. De trilogie moest voor Op de Beeck het noodzakelijke boek worden waarin ze het thema misbruik uitb…Lees verder