Digitale diensten van de bib

Tips van de bib... 

Je krijgt hieronder ook speciaal door de bib geselecteerde tips om online te lezen, luisteren en kijken via verschillende digitale kanalen.

Voorlees- en cultuurtips van de Boomse bib

De Boekendokter: een nieuw en fantastisch initiatief! 

De Boekendokter luistert naar je verhaal, leest voor en tipt boeken.

Bel de Boekendokter tijdens het spreekuur of mail wanneer je maar wil.

Alle info: https://deboekendokter.be/

 

Voorlezen: samen met je baby of peuter plezier beleven aan boeken 

Op de Boekstart-website vind je een hele pagina gewijd aan de verschillende voorleesfases van baby's en peuters:
https://www.boekstart.be/boeken-en-babys-natuurlijk

Bij elke voorleesfase hoort een filmpje over hoe je per leeftijd het fijnst kan voorlezen aan een baby of peuter. Hier vind je enkele filmpjes van bekende Vlamingen die tonen hoe zij voorlezen aan hun baby of peuter.

https://vimeo.com/336789010
https://vimeo.com/336790297
https://vimeo.com/336790595
https://vimeo.com/336790905

Op zoek naar nog meer beeldmateriaal om te inspireren? Bekijk zeker der de voorleesfilmpjes in de mediabibliotheek van Boekstart.

 

Elke dag een nieuw verhaal, voor jong en oud!

Linc vzw leest voor! 

Wat?

 • Sanne leest elke dag een kwartiertje voor vanuit haar kot. Ze vergast iedereen op vertelsels uit haar eigen boekenkast, die van vrienden en familie, de afhaalbibliotheek of de boekhandel. Tips komen van ieder van jullie: kortverhalen, fragmenten en soms gedichten.
 • Sanne geeft ook leestips om nadien zelf te gaan lezen of luisteren (via bijvoorbeeld de luisterbib).

Voor wie?

 • Iedereen kan mee luisteren: jong en oud.
 • Sanne focust graag extra op iets oudere mensen die om allerhande redenen niet (meer) kunnen lezen en voor wie verhalen een bijzondere meerwaarde bieden. Ze wil graag via deze weg bij iedereen op bezoek komen, vooral bij wie vandaag het sociale contact heel erg mist.

Wanneer?

 • vanaf maandag 4 mei, elke dag om 9.45u hoor je een nieuwe verhaal. 
 • Sanne doorbreekt de voormiddag met een voorleeskwartiertje.

Waar? Op Eclips TV:

 • v​​​​​​ia Telenet: kanaal 51
 • via broadcasting: kanaal 86
 • via Proximus: kanaal 90
 • via Orange: kanaal 39
 • via TV Vlaanderen: kanaal 13

 

Vele leuke en interessante filmpjes

Op http://bit.ly/jeugdboekenmaandyoutube vind je een heleboel filmpjes waarin auteurs en illustratoren voorlezen, vertellen, teken- en knutseltips geven, live illustreren ...

Ideaal om de thuis de tijd te doden en hopelijk doen de filmpjes je nieuwe boeken ontdekken en geven ze je goesting om meer te lezen. Zo krijgt de Jeugdboekenmaand toch nog een vervolg online!

https://www.frankdaenen.com/online-jeugdboekenmaand/
https://www.youtube.com/user/fdaenen/


Jeugdschrijver Frank Daenen gaf in de maand maart elke dag een gratis online auteurslezing/workshop: samen boeken lezen, muziek maken en tekeningen bedenken. Er zijn lezingen op maat van kleuters en andere die geschikt zijn voor de kinderen van de lagere school.

Podium aan huis: gratis voorstellingen

Via https://www.podiumaanhuis.be/ haal je meer dan 70 voorstellingen gratis naar je huiskamer. Dagelijks komen er nieuwe voorstellingen bij.

Podium Aan Huis is een tijdelijke website met een divers aanbod aan podiumvoorstellingen uit Vlaanderen en Brussel voor jong en oud. Via deze website kan iedereen digitaal genieten van straffe podiumvoorstellingen zolang de coronamaatregelen van kracht zijn en cultuurhuizen tijdelijk dicht zijn. Podiumaanhuis.be stelt heel wat opnames beschikbaar van lopende en afgelopen voorstellingen.

Met deze bundeling van voorstellingen komen families de komende weken ontspannen door, een welkome afwisseling voor kinderen en hun ouders.

Podium Aan Huis biedt onder andere familievoorstellingen van hetpaleis & Abattoir Fermé, FroeFroe, BRONKS, De Maan, Kapitein Winkio en 4Hoog.

● Met “De Tuin van de Walvis” (De Maan) kunnen kinderen online genieten van de prachtige vertelling van Toon Tellegen.

● “Along comes Mary” (Marijke Hulsmans) is een muzikale ode aan Expo 58. Een groot succes bij de oudere generatie die de Expo 58 in het echt meemaakte!

● “Le Sous Sol” vormt het sluitstuk van de eerste trilogie van het danstheatergezelschap Peeping Tom, dat in 2002 startte met “Le Jardin”, gevolgd door “Le Salon” in 2004. Je kan de trilogie nu herbekijken via podiumaanhuis.be.

 

Lees-, kijk- en luistertips van de bib

Onderstaand cultuuraanbod kan je digitaal en meestal gratis gebruiken.